Sastojci:
-1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu,
- 900 g mljevenih oraha
- 100 g krupno sjeckanih oraha
- 150 g šećera, 250 g putera
- 100 ml ulja.
-1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu,
- 900 g mljevenih oraha
- 100 g krupno sjeckanih oraha
- 150 g šećera, 250 g putera
- 100 ml ulja.
Za agdu (preliv): 1 kg šećera, voda i limun.
Priprema: Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sijme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuhan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi prije nego što se njime prelije baklava.
Isjeći kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promjeni boju i promešati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smesom od putera i ulja (možete smesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mljevene orahe, koje ste prethodno pomješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.
Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom,osim poslednje.
Pijre sječenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sjecite u oblik dijamanta.
Pijre sječenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sjecite u oblik dijamanta.
Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.
Proverite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Baklava ne bi trebalo da bude pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mestu.
Nema komentara:
Objavi komentar