utorak, 10. rujna 2019.

GLJIVE, BEŠAMEL SOS I MLJEVENO MESO

Sastojci za 4 osobe : 

Za podlogu:

- 7-8 šampinjona
- so,biber
- maslinovo ulje

Za glavnu smjesu:

- 250gr mljevenog mesa
- 1 luk
- 1 crvena paprika
- 1 veliki paradajz
- 2 manja čehna bijelog luka
- 1 kašika paradajz pirea ili pirea od paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- so,biber,ljuta mljevena crvena paprika

Za Bešamel sos:

- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 300ml mlijeka
- so,biber
i još izrendanog kačkavalja

Priprema : 

1.
U tavi na zagrijanom maslinovom ulju propirjati sitno isjeceni luk. Dodati izgniječeni ili sitno isjeckani bijeli luk i pirjati dok luk ne omekne. Dodati crvenu papriku isjecenu na sitne kockice i pirjati jos par minuta. Zatim dodati mljeveno meso. Kada meso promijeni boju dodati sitno isjećeni paradajz (kome ste prethodno ogulili kožicu tako sto ste paradajz prvo potopili par minuta u prokuhanu vodu te ga pod hladnom vodom ogulili). Dodati paradajz ili paprika pire te poklopiti. Pirjati dok smjesa ne upije svu vodu.
2.
Dok se mljeveno meso pirja vi pripremajte podlogu. Posudu za pečenje malo pouljite. Šampinjone isijecite na kriške,te redajte po posudi tako da prekrije cijelo dno. Posolite i pobiberite.
3.
Meso posolite i začinite. Ukoliko je upilo svu vodu rasporedite ga preko gljiva svugdje ravnomjerno. Pripremite zatim Bešamel sos: Otopite puter,uprzite brasno i polahko izljevajte hladno mlijeko brzo miješajuci. Miješati na srednjoj vatri sve dok se ne zgusne. Posoliti,pobiberiti i istresti preko mljevenog mesa. Za kraj posuti izrendanim kačkavaljem i peći na 180 stepeni oko 30 min da odozgo fino porumeni.

Nema komentara:

Objavi komentar