utorak, 10. rujna 2019.

SOĆNA ŠTRUDLA SA FILOM OD ORAHA ILI ĐEMA

Sastojci za 1 veću štrudlu

Za tijesto:

- 400 g glatkog brašna
- 1 pak. suhog kvasca
- 125 ml toplog mlijeka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 100 g otopljenog putera
- 2 žumanca

Za fil:
- 250 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 4 bjelanceta
- 200 g šećera
- malo soli
- 1 kaškica limunove korice

ili
- 500 g đema (od šljiva)

Za premazati:
- 2 kašike mlijeka
- 1 žumance
































Priprema:
  • U jednu veliku posudu sipate brašno. Zatim zagrijete mlijeko. Savršena temperatura mlijeka je vrlo bitna za funkciju kvasca a to možete provjeriti tako što prst 30 sek držite u mlijeku. Ako vam je prevruće, ohladite mlijeko malo, jer će vam se inače kvasac pokvariti. Zatim dodajete kvasac, polovinu šećera (izmješanu sa vanilin šećerom) i malo soli u mlijeko. Promiješajte i ostavite malo da stoji.
  • Dodajete žumance, ostalu polovinu šećera, otopljen puter i miješavinu mlijeka i kvasca u brašno. Tijesto zamijesite rukom ili kuhinjskom mašinom. Tijesto je tvrđe i kompaktno i sasvim se odvoji od posude u kojoj se mijesi.
  • Pokrijte posudu poklopcem ili prozirnom folijom i ostavite tijesto na toplom jedno 1-1,5 sata da nadođe.
  • U međuvremenu pripremite fil. U jednu posudu sipate bjelance koje pjenasto umutite. U drugoj posudi promiješajte orahe sa šećerom, malo soli i koricom od limuna. Zatim orasima dodajete polako snijeg od bjelanaca i lagano promijesate.
  • Pripremite mješavinu za premaz (samo pomiješajte žumance sa mlijekom) i skupa sa filom od oraha ostavite u frižider.
  • Kad je tijesto nadošlo, lagano ga promijesite i razvaljajte u oblik pravougaonika. Zatim se sa filom premaže cijelo tijesto i zarola. Štrudlu staviti na pleh obložen pek papirom ili (ako želite da ne izgubi formu) pecite je u dubokoj nauljenoj formi za kruh (nprj. 30 cm dužine).
  • Ostavite je tako još jedno pola sata da odstoji pa zatim pecite na 180 °C (vrući zrak) jedno pola sata. Zatim premažete štrudlu sa miješavinom mlijeka i žumanceta i pecite još 10-15 minuta. Izvadite štrudlu iz rerne i ostavite da se ohladi. Pospite šećerom u prahu.
Savjet: Štrudlu možete bez problema zamrznuti, tako što je izrežete na komade debljine prsta i slažete u jednu plastiku sa poklopcem. Između slojeva stavljate komade pek papira. Štrudle otkraviti na sobnoj temperaturi, a ako ih još stavite malo u mikrovalnu biće bas kao svježe.

Nema komentara:

Objavi komentar