utorak, 10. rujna 2019.

BOSANSKI SEVLIĐAN

Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 čaša od 2dl šećera u prahu
- 1 čaša rastopljenog putera
- 1 limun
- 1 čaša pšeničnog griza
- 1/4 čaše brašna
- 1 čaša slatke pavlake
- 250 g šećera
- vanilin ekstrakt
    Priprema:
    1. Bjelanca umutiti u čvrst šam. Slatku pavlaku ohladiti, pa i nju čvrsto umutiti.
    2. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, dodati istruganu koricu limuna i rastopljen puter. Zatim umiješati brašno i griz. Na kraju, dodati ulupanu pavlaku i šam od bjelanaca, sve dobro izmiješati. Izliti u podmazan i pobrašnjen pleh i peći na 180 stepeni, dok ne porumeni.
    3. Za to vrijeme skuhati šećerni sirup od 250 gr šećera, 300 ml vode i vanilom. Neka vri nekoliko minuta. Ubaciti i kolutove limuna pri kraju.
    4. Ispečen kolač još vruć lagano zaliti toplim sirupom i ostaviti da se ohladi. Potom ga čuvati na hladnom mjestu, i služiti isječenog na kocke.

    Nema komentara:

    Objavi komentar