utorak, 10. rujna 2019.

SOČNI I MEKANI ČUPAVCI

Za biskvit :

- 4 jaja vel. M
- 2 čaše šećera
- na vrh noža vanilije u prahu ili 1 pak.
- vanilin šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
- 3 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo

Za čokoladni umak :

- 450 g tamne čokolade, kuverture ili
- čokolade za kuhanje
- 500 ml mlijeka
- 250 g maslaca
- 3 kašike šećera
- 3 kašike kakaa

Za fil :

- Pekmeza od šljiva bez komadića ili 1
- puding po vašem ukusu, pripremljen sa 300 - umjesto 500 ml mlijeka
- 400 g kokosovog brašna za uvaljati






Priprema :

1) U posudu za miksanje sipajte jaja i kremasto ih umutite. Zatim dodajite kašiku po kašiku šećera (pomiješan sa vanilijom u prahu) ili vanilin šećerom.

2) Postepeno ulijevanjte jogurt pa ulje. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, prosijte ih preko smjese pa ih laganim pokretima umiješajte.

3) Kalup veličine 35x27x6 cm obložite pek papirom i razvnomjerno raspodijelite tijesto. Pecite kolač u zagrijanoj rerni na 175°C gornji/donji grijači 35-40 min. Ako vam pred kraj na površini puno potamni, stavite sloj alu-folije i nastavite pečenjem. Na kraju provjerite čačkalicom da li je gotov.

4) Nakon pečenja, kolač izvadite iz kalupa, pustite jedno 5 min da se ohladi pa ga oprezno okrenite i skinite korišteni pek papir. Ostavite ga da leži na gornjoj strani jer ćete ga tako lakše rezati.

5) Odstranite okrajke od ohlađenog kolača i izrežite ga na kocke iste veličine. Ja sam na kraju imala ukupno 30 komada. Po želji kocke horizontalno prerežite pa punite pekmezom ili pudingom. Ja sam koristila puding od vanilije koji sam pripremila sa 300 umjesto 500 ml mlijeka kako bi mi bio gušći i pogodniji za filovanje.
  
6) Nakon punjenja, pripremite umak od čokolade. Sve sastojke sipajte u šerpu i zagrijavajte dok se ne otope i povežu.

7) Pripremite 2 zdjele. U jednu stavite umak (trebao bi biti topao ili čak vreo) a u drugu kokos. Kocke kolača stavite prvo u umak, ostavite malo da okapaju pa ih okrenite u kokosovom brašnu.

8) Gotove čupavce redajte na tacnu obloženu pek papirom i stavite na hlađenje u frižider na barem 1-2 h. Za nas su najukusniji kad ih jedno 10 sek zagrijemo u mikrovalnoj, iako su hladni jednako ukusni. Pošto je 30 komada za mnoge previše, preporučujem vam da ih zamrznete. Nakon otkravljivanja budu čak još sočniji a potrebno je samo sat vremena da se otkrave tako da su idealni za iznenadne goste. 

Nema komentara:

Objavi komentar