Sastojci :
·100 g mljevenog keksa
·150 g mljevenih oraha
·150 g šećera u prahu
·100 ml gaziranog soka od pomorandže
·3 kašičice ekstrata od jagode
·100 g mljevenog keksa
·150 g mljevenih oraha
·150 g šećera u prahu
·100 ml gaziranog soka od pomorandže
·3 kašičice ekstrata od jagode
Glazura :
·100 g čokolade
·2 kašike ulja
Priprema :
Sjedinite mljeveni keks, mljevene orahe i šećer u prahu. Prelijte sokom i zamijesite u kompaktnu smijesu a onda dodajte i ekstrat od jagode. Ostavite 15 minuta u frižider da se smijesa prohladi i malo stegne. Od prohlađene smijese pravite prvo male kuglice, a onda i kupe. Ako želite da vam kolači budu iste veličine, potrebno je da izmerite od smijese po 10 g. Napravljene kupe ostavite u frižider da se ohlade.
Za glazuru :
Istopite čokoladu i dodajte ulje. Svaki kolač nabodite na manju viljušku, štapić ili nešto slično. Umočite kolač u glazuru i glazirajte sve sem donjeg dijela. Okrenute kolač prema dole da se ocijedi višak glazure.
Kroz pripremljenu rešetku provucite i izvucite viljuškicu, tako da kolač ostane gore.
Ostavite kolače na sobnoj temperaturi da se glazura stegne,
a onda ih prebacite u frižider da se skroz ohlade.
I na kraju, uživajte u njima
Nema komentara:
Objavi komentar