utorak, 10. rujna 2019.

PUNJENI KROMPIR

SASTOJCI :

- krompir u ljusci
- topljivi sir za sendviče
- puter
- dimljena piletina
- so
- biber
- mileram
- suhi začini po želji
- ulje
- peršun
PRIPREMA :
Neoljuštene veće krompire dobro oprati, prebrisati i izbosti viljuškom sa svih strana. Staviti u tepsiju i peći u rerni 20-30 min na jakoj temperaturi (brža varijanta je kuhati ih u ključaloj vodi 5 minuta). Izvaditi, ohladiti pod mlazom vode. Pripremiti punjenje: isjeckati listiće topljivog sira za sendviče (koliko polovina toliko listića). Dodati mileram (na dvije polovine po jednu kašiku), kašićicu omekšalog putera, malo soli i bibera, pa sve dobro izmešati da se ujednači. U tavu bez ulja propržiti dimljenu piletinu sjeckanu na kockice dok ne postane hrskava. Ocjediti je i dodati pripremljenoj smjesi za punjenje. Izvađene i ohlađene krompire presjeći uzdužno na pola. Izdubiti ih u sredini tako da oko kore ostane krompira debljine prsta. Izvađenu sredinu isjeći na sitno, ili izrendati. Isjeckanoj sredini krompira dodati malo soli, suhih začina i bibera. Svaku polovinu krompira napuniti pripremljenom smjesom. Tepsiju tek malo poprskati uljem i poslagati polovine. Peći u rerni 12 – 15 min na srednjoj visini i jakoj temperaturi. Posutim peršunom i poslužiti toplo.

Nema komentara:

Objavi komentar