Sastojci:
- 500g pileceg filea/ili po zelji
- 200g šampinjona
- 100/150g rize
- 1 fant s ukusom šampinjona
- 200g vrhnja za kuhanje
- 1 glavica luka
Za dekoraciju:
- peršun
- sunokretovo sjeme
- luk
Priprema:
Prvo sto radimo jeste to da kuhamo rižu. Sipamo rižu u odgovarajuču posudu, posoliti, staviti maslac (da se riža ne zalijepi prilikom kuhanja). Dok se riža kuha pripremamo meso sjeckamo na manje kockice,sitnimo pola glavice luka,ulje,vegetu po zelji i stavljamo na sporet da se prži. Dok se riža kuha meso prži, na redu je sos.U posudu sipamo vrecicu fanta s ukusom šampinjona, 2 case vode mjesamo da se sjedinji s vodom i ostavljamo ga 5/10 min da odstoji.Meso je se prepržilo.Uzimamo odgovarajuču tepsiju u koju ce mo meso prevaditi.Kada meso prevadimo,sipamo sos koji je odstajao 5/10 minuta, 200 grama rezanih šampinjona (svjeze ili u konzervi) i 200g vrhnja, sjedinjimo sve i stavljamo u rernu. Pečemo na 180° dok sos ne postane kremast. Riža je gotova skidamo je,cjedimo vodu stavljamo u odgovarajuču posudu i začinimo je sa sol, biber, suncokretovo sjeme i riža je vec spremna (oblikujemo je po želji, dali u loptice ili samo vadimo u tanjir) Sipamo ulje da se zagrije,dok se ulje zagrijaje mi sjećemo luk na krugove, valjamo ga u brašno,i pržimo u tom ulju, potrebno je 15/20 sekundi i luk je gotov. Zatim vadimo piletinu s sosom iz rerne i sve je gotovo za posluživanje. Stavljamo piletinu s sosom u tanjir zatim rižu (po željenom obliku) dekorišemo sa suhim sitnim peršunom, lukom koji smo preprzili i suncokretovim sjemenkama.
Nema komentara:
Objavi komentar