utorak, 10. rujna 2019.

SOGAN DOLMA

Sastojci :

600g crvenog luka
- malo crvene paprike
- malo sirćeta
- 400g pavlake 

Za nadljev :

- 100g crvenog luka
- 400g mljevene junetine
- 80g riže okrugle
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašike maslaca ili ulja
- malo soli
- malo bibera
- jedno krupno jaje

Način pripreme

Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta. 

Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.

Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem. Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.

Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe), te stave kuhati.

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.

Nema komentara:

Objavi komentar