utorak, 10. rujna 2019.

PLAZMA VOĆNI KOLAČ BEZ PEČENJA

Sastojci:

- 500 ml mlijeka
- 3 kesice želatine u prahu (po 10 grama)

- 350 g šećera
- 500 ml slatke pavlake
- 500 g jagoda
1- 50 g plazma keksa
Priprema:

Želatine rastvoriti u 10 kašika hladne vode i ostaviti da odstoji 10 minuta da želatina nabubri.
U šerpu na šporetu  dodati mlijeko i šećer i staviti da prokuha. Povremeno promiješati da se šećer otopi. Kada mlijeko proključa, skloniti šerpu sa šporeta, dodati pripremljenu želatinu.
Vratiti kratko na vatru da se želatina otopi, a ne da ponovo kuha.
Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti da se mlijeko ohladi na sobnoj temperaturi, uz povremeno miješanje.
U međuvremenu oprati i očistiti jagode i izrezati ih na manje kockice. Samljeti plazma keks.
Kada se mlijeko ohladilo, umutiti slatku pavlaku u šlag u većoj posudi, a zatim postepeno dodavati mlijeko sa želatinom, neprekidno muteći dok se ne dobije ujednačena masa.
Dobivenu kremu podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati mljevenu plazmu, a u drugi špatulom ili kašikom lagano umiješati jagode.
Pleh veličine 35×23 cm tanko premazati uljem, pomoću kuharske četkice, da bi se kolač prilikom služenja lakše vadio.
U pleh nanijeti prvi fil sa plazma keksom, lijepo poravnati  i staviti kratko u frižider, oko 10 – 15 minuta da se malo stegne.
Nakon toga izvaditi kolač iz frižidera i polako rasporediti i fil sa jagodama. Vratiti kolač u frižider i ostaviti da se ohladi 3-4 sata.

Nema komentara:

Objavi komentar