Sastojci za ćufte :
- 500 gr mlevenog mesa
- 1 kašika suvog začina
- 1/2 kašičice bibera
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- malo peršunovog lista
- 2 kriške odstajalog hleba
- 50 ml mleka
Sos :
- 200 gr svežih šampinjona
- 1 veća šargarepa
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čaša mleka
- 1 kašika brašna
- 50 ml ulja
- 1 kašičica suvog začina
- malo bibera i soli, po ukusu, peršunov list
Priprema :
Iskidati sitno odstajali hleb pa preliti mlekom.
Izgnječiti rukom kada odstoji 5 minuta.
Iseckati crni i beli luk, dodati izgnječen hleb, meso, jaje i začine i izmesiti rukom.
Oblikovati ćufte pa ih pržiti sa obe strane da porumene.
Može vatra biti jača, treba samo nekoliko minuta da se prže sa obe strane.
Vaditi ćufte na tanjir.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje dok pripremite sos.
Za sos iseckati crni luk, dodati ulje, vode i suvi začin i prodinstati da postane mekan.
Zatim dodati narendanu šargarepu, odmah zatim i šampinjone, naliti čašu vode i ostaviti da provri.
Kada provri u mleko staviti punu kašiku brašna i izmutiti.
Naliti u šampinjone, promešati i skloniti sa vatre.
Dodati začine, promešati.
U tepsiju poslagari ćufte, ja sam dobila 12 komada i preliti ovom retkom smesom.
Ne brinite zgusnuće se kada stavite u rernu.
Staviti da se peče sat vremena.
Poslužiti toplo uz pire krompir ili prilog po želji.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar