utorak, 10. rujna 2019.

PUNJENE TIKVICE

Sastojci:
– 6 – 8 tikvica
– 2 glavice crnog luka
– 1/2 kg mljevenog mesa
– 3 čehna belog luka
– 1 jaje
– 1 šoljica pirinča (skuhanog)
Za bešamel:
– 1 i 1/2 kašika brašna, malo ulja
– 1/2 l mlijeka
– 5 čaša kiselog mlijeka
– malo mirođije
– začini (so, biber, vegeta)
– 150 gr gaude
Priprema:
Mljeveno meso propržiti sa crnim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati obaren pirinač, beli luk i jaje.
Tikvice oljuštiti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu.
Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom.
Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mlijeeko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuhati ga 5 minuta, pa ostaviti da se prohladi.
Tikvice složiti u vatrostalni sud, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica , u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom.
Gaudu (ili neki drugi sir) izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta. Servirati sa kiselim mlijekom.

Nema komentara:

Objavi komentar