utorak, 10. rujna 2019.

BRZE KIFLICE SA SIROM

Sastojci za tijesto:
– 250 g glatkog brašna
– 3 kašikice praška za pecivo
– 125 g svježeg sira
– 50 ml mlijeka
– 50 ml ulja
– 1 kašika soli
– 1 bjelanjak
Premaz i posip:
– 1 žutanjak
– 1 kašika mlijeka
– malo bibera
– malo soli
– po želji sjemenke
Način pripreme:
Prosijano glatko brašno pomiješajte sa praškom za pecivo u posudi.
Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te parcijalno pjenjačom promiješajte sastojke.
Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate premavrhu.
Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera.
Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.

Nema komentara:

Objavi komentar