utorak, 10. rujna 2019.

ĐUVEČ SA RIŽOM

Sastojci za 4-6 osoba:

- 200 g riže dugog zrna
- 150 ml paradajz pirea
- 500 ml povrtnog temeljca
- 2 veće glavice luka
- 3-4 čehne bijelog luka
- 2 crvene paprike
- 2 mrkve
- 2 veća paradajza
- 200 g zamrznutog graška
- 2-3 vrhom pune kašike ajvara
- 1 vrhom puna kašika koncentrata od paradajza
- 2 kaškice crvene mljevene paprike
- so, biber, vegeta natur


Priprema:  

1) Rižu dobro operite u nekoliko voda, stavite na stranu da se ocijedi pa se pobrinite o povrću.
2) Izrežite luk, papriku, mrkvu i paradajz na manje kockice a čehne bijelog luka protisnite kroz presu. Grašak izvadite iz zamrzivača kako bi se malo otkravio. Tako će se kasnije brže skuhati.
3) U jednom loncu zagrijte dosta ulja ili maslaca pa popržite luk, mrkvu i papriku. Dodajte koncentrat paradajza, ajvar, crvenu mljevenu papriku i bijeli luk. Umiješajte ocijeđenu rižu i kratko je dinstajte sa ostalim sastojcima.
4) Sve podlijte sa kockicama paradajza, paradajz pireom i temeljcem. Stavite poklopac i smanjite vatru (kod mene 3. stepen od 9). Kuhajte rižu ca. 20-25 min uz povremeno miješanje. Nakon otprilike 15 min dodajte i grašak.
5) Riža je gotova kad je upila skoro svu tekućinu i kad se stvorila kremasta konzistencija. Na kraju po potrebi i želji začinite solju, biberom i vegetom i dodajte još svježeg ili zamrznutog začinskog bilja. Gotov je ovaj ukusni i jednostavni prilog!  

Nema komentara:

Objavi komentar