ponedjeljak, 9. rujna 2019.

ŠAMPITA

Kora:
  • 8 žumanjka
  • 8 kašike brašna
  • 8 kašika mlijeka
  • 4 kašika sečera
  • pola praška za pecivo
Krema:
  • 8 bijelanjaka
Sirup:
  • 500 gr.  sečera
  • 2 fildžana (male šoljice) vode
Priprema:
Od gore navedeni sastojaka pripremite tijesto.
Tepsiju nauljite i pospite sa malo brašna.
Istresite tijesto i pecite na 180 C dok ne dobije malo bojice.
Gotovu koru pustite da se hladi pa pripremajte bijelu kremu.
Ako su vam jaja u frizideru stavite ih u vrucu vodu da se zagriju (nek stoje bar desetak minuta u vodi).
Na peč stavite sirup da se kuha (kad pomjesate šečer i vodu malo promješajte kašikom da brže prokuha).
Dok se kuha sirup izmutite snijeg od bijelanjaka, slobodno na malo veču brzinu ukljucite mikser.
(Sirup ne dodavat sve dok bijelanjci ne budu dobro umućeni, mutite oko 5 minuta).
Kad ste dobili sirup i izmutili bijelanjke, smanjite brzinu na mikseru i lagano dodajite sirup bijelanjcima.
Mutite bez prestanka na niskoj temperaturi dok ne utrošite sav sirup i dok se krema ne ohladi.
Kad ste dobili finu kremu istresite je na koru, fino poravnajte pa ostavite u frizider da se hladi.
Da napomenem sto se tice sirupa, kad pocnu baloncici, zamocite viljusku i kad se pred kraj razvlaci a ne da kapa tad je sirup ok.

Nema komentara:

Objavi komentar