ponedjeljak, 9. rujna 2019.

BOSANKSA POTKRIŽA


Za ovo tradicionalno, ukusno jelo potrebni sastojci su:
– jedna domaća pogača (po mogućnosti stara dan ili dva),
– 300 gr junetine bez kosti,  200-300 gr suhog mesa, može i sa kostima. Ako je domaće, tim bolje,
– dvije glavice crvenog luka, oguljene, narezane na četvrtine,
– sol, biber, ulje, vegeta.

Pogača
Dan prije je potrebno napraviti tvrdu domaću pogaču, koja se pravi samo sa vodom i praškom, kao što se nekad pravilo, dakle bez mlijeka i jaja. Zatim  je potrebno oblikovati  3-4 cm debelu “spljoštenu loptu”, jer će još narasti pa da se bolje ispeče u sredini. Peći je na umjerenoj vatri, vruću okupati ” mokrim rukama i zamotati u veću krpu. Ostaviti da se hladi u krpi do sutra. Može se peći i isti dan, ali bolje prima saft nakon što odstoji dan ili dva. I na kraju, pogaču isjeći na tanke i male kriškice i poredati u duboku tepsiju, manju ili veću, zavisi za koliko osoba pravite.
Saft
Meso oprati, zaliti hladnom vodom i staviti da se kuha. Dodati isječen luk, peršun, ulje, vegetu, so i biber. Meso kuhati na srednjoj temperaturi, a na kraju ga što sitnije izrezati.
Poredajte meso preko kriškica pogače u tepsiji, zatim prelijte s vodom u kojoj se meso skuhalo, tek toliko da se kriške pogače prekriju. Vratite u rernu i pecite još 10-ak minuta na temperaturi od 250 stepeni.
Uz potkrižu  ide obavezno i kiselo mlijeko, i na samom kraju, šta drugo uraditi nego izvaditi i poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar