ponedjeljak, 9. rujna 2019.

TORTA SA ČOKOLADOM I LJEŠNICIMA

Za 3 kore:
  • 6 krupnih jaja, ili 7 sitnijih
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 50 gr čokolade
  • 100 gr margarina
  • 2 kašike kakaoa
  • 10 gr praška za pecivo
Čokoladni fil:
  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 gr crne čokolade
  • 100 gr mlječne čokolade
Lješnik fil:
  • 600 ml mleka
  • 2 pudinga sa ukusom lješnika ( 80 gr )
  • 2 kašike šećera
  • 150 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 200 gr pečenog mljevenog lješnika

Priprema:
Uključiti rernu na 180 stpeni.
Prvo otpiti čokoladu sa margarinom i ostaviti da se hladi.
Odvojiti žumanca od belanaca pa žumancima dodati šećer i ulupati.
Dodati zatim otopljen margarin i čokoladu, brašno, kakao i prašak za pecivo.
Sve sjediniti.
Posebno ulupati pjenu od bjelanaca pa dodati pola prethodno umućenoj smjesi, izmješati varjačom ili žicom, pa dodati ostatak.
U kalup staviti papir za pečenje pa istresti celu masu za kore i staviti da se peče oko 30 minuta zavisno od rerne.
Pečen biskvit ostaviti da se hladi.
Dok se kore peku praviti prvi čokoladni fil.
Staviti slatku pavlaku da se zagrije do tačke ključanja pa skloniti i dodati izlomljenu čokoladu.
Miješati dok se sve ne sjedini i ostaviti da se hladi.
Kada bude mlako staviti u frižider.
Za drugi fil pomešati poding, i šećer sa 100 ml hladnog mlijeka a ostatak staviti na vatru da provri.
Kad provri zakuvati i miješati dok se ne zgusne, pa skloniti da se potpuno ohladi prethodno stavljajući prozirnu foliju da se ne uhvati korica.
Ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu, dodati ohladjen puding i sve zajedno izmiješati.
Zatim dodati mljevene lješnike i sve sjediniti.
Izvaditi fil iz frižidera pa ga izmiksirati.
Presjeći vodoravno biskvit na tri dijela da se dobiju tri tanke korice.
Svaku koricu prije mazanja fil malo poprskati mlekom.
Kora, drugi krem, prvi krem, kora, drugi krem, prvi krem, treća kora i okolo fil koji vam je preostao, mogu se i pomiješti.
Premazati cijelu tortu i dekorisati.

Nema komentara:

Objavi komentar