ponedjeljak, 9. rujna 2019.

ZIMSKI KUGLOF

Sastojci:

- 3 jaja
- 12 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 50 ml jogurta 
- 50 g maslaca
- 30 g ulja
- 250 g suhog voća (hurme, smokve, brusnice, grožđe)
- 120 g oraha ( ili mjesavina ljesnika i oraha )
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 srednja slatka jabuka
- 150 g mehkog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 2 kašike kakaa
- malo ruma i vanilije ( može i vanilin šecer )
- 30 g tamne čokolade

Priprema:
 
Odaberite količine suhog voća po želji tako da ukupno imate navedenu količinu. Brusnice su lijepa ravnoteža ostalom slatkom voću sa svojom svježinom. Operite voće i ostavite u mlakoj vodi da odstoji. Hurme potopite nešto ranije, da duže stoje, ostalo voće kratko potopite jer je mekano. Zatim ocijedite pa hurme i smokve nasjeckajte i pomiješajte u činiji svo voce. Jabuku oljuštite i naribajte, ostavite sa strane da pusti sok. Orahe ( lješnik) tostirajte.

Razdvojite bjelanca i žumanca, pa bjelanca umutite mikserom sa prstohvatom soli, dodajte šećer i mutite još malo, zatim žumance, pa izjednačite. Dodajte i istopljen maslac pomiješan sa uljem, mlijekom i jogurtom, pa miješajte dalje špatlom. Jabuku ocijedite dobro od soka, dodajte i nju, zatim i svo ostalo voće, cimet, rum, krupnije nasječene orahe i sjeckanu ćokoladu, pa izmješajte.

U posebnoj posudi  prosijte brašno i kakao, dodajte prašak za pecivo, promješajte i dodajte ostalim sastojcima, pa lagano miješajte da dobiejte finu ujednačenu masu. Tijesto je malo gušće, ali ne treba da bude jako gusto.

Uključite reru da se grije na 180 C, a rešetku spustite niže. Kalup dobro namažite maslacem i pospite sa malo brašna, pa ga dobro protresite da bue svuda obložen brašnom. Sipajte tijesto lagano i kašikom raspoređujte, da ne ostanu rupice na dnu kalupa. Pecite na jačoj temperaturi dok ne zamiriši ( 20-ak minuta), a zati smanjite na 160 C. Pečenom klaču se ivice odvajaju od kalupa. Ostavite ga minut nakon vađenja iz rerne, pa ga prevrnite na poslužanik.

NAPOMENA : Umjesto kombinacije maslaca i ulja, možete upotrijebiti samo maslac u ukupnoj količini masnoće.

Posluživanje 

Pospite gotov kolač šećerom u prahu i poslužžite mlakog ili potpuno ohlađenog. Svjež je i sočan ali ne vlažan, i po tri dana ako ga čuvate zatvorenog ( i ako ga možete sačuvati od ukućana).

Nema komentara:

Objavi komentar