ponedjeljak, 9. rujna 2019.

KREMPITA

Sastojci:

- 8 jaja
- 30 kašika šećera
- 5 kašika mekog brašna
- 2 kašike ulja
- 4 pudinga od vanilije
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 l vode
- prah šećer za posipanje

Priprema:

Kora:
1 cijelo jaje i 3 žumanca umutiti sa 5 kašika šećera.
Dodati polovinu brašna i kašiku ulja.
Pleh 22x35 pouljiti i pobrašniti, staviti papir za pečenje, sipati masu i peći koru oko 15 minuta na 200 stepeni.
Pečenu koru „izručiti“ na podlogu posipanu kristal šećerom.
Na isti način napraviti i drugu koru, ali je ostaviti u plehu.
Krem:
Skuhati sirup od 20 ravnih kašika šećera sa šoljicom vode.
Umutiti snijeg od 6 bjelanaca, dodajući kašiku po kašiku sirupa.
4 pudinga od vanilije i vanilin šećer skuhati u 1l vode.
U umućena bjelanca dodavati vreo puding, kašiku po kašiku.
Masu „izručiti“ u pleh u kojem je kora i prekriti drugom korom.
Ostaviti da se ohladi, a onda u frižider još nekoliko sati.
Za posluživanje posuti prah šećerom.

Nema komentara:

Objavi komentar