utorak, 10. rujna 2019.

KOLAČ S JABUKAMA I KISELIM VRHNJEM

Sastojci za kolač

- 100 g maslaca
- 200 g šećera 
- 2 jaja 
- 1 kašičica vanilije 
- 250 g brašna 
- 1 kašičica sode 
- 1 kašičica praška za pecivo 
- ¼ kašičice soli 
- 250 ml kiselog vrhnja
 - 2 šoljice narezanih jabuka (od 250 ml) 

Sastojci za nadjev 

- 150 g smeđeg šećera 
- 3 kašike otopljenog maslaca 
- 1 kašičica cimeta
- 80 g nasjeckanih oraha

Priprema : 

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Premažite maslacem posudu (cca 20 x 30 cm) ili veći kalup za torte. Pomiješajte sastojke za nadjev u maloj posudici.  Najprije izmiksajte maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu i postepeno dodajte jaja. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, sodu, prašak za pecivo i sol.  U smjesu jaja, šećera i maslaca dodajte naizmjenično dio suhih sastojaka pa dio vrhnja. Lagano miksajte dok se sastojci ne sjedine. Ubacite jabuke narezane na kockice i promiješajte drvenom kašikom.  Prelijte u pripremljenu posudu za pečenje, pospite pripremljenim nadjevom i pecite 35 – 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov.

Nema komentara:

Objavi komentar