utorak, 10. rujna 2019.

ĆUFTE S MLADIM KROMPIROM IZ RERNE

Za ćufte :
- 500 g mljevenog mesa
- 1 veza zelenog luka
- 2-3 čehna bijelog luka
- 100 g zobenih pahuljica
- 1 jaje
- 1,5 dl bijelog vina
- 1/2 kašičice kurkume u prahu
- sjeckanog peršuna
 Za preliv :
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 dl pavlake za kuhanje
- 1 dl vode
- 800 g mladog krompira
- 2 prstohvata tucane paprike
- so
- mljeveni biber
- sjeckani peršun
Priprema: 
U posudu staviti mljeveno meso, mljevene zobene pahuljice, sjeckani zeleni i bijeli luk, 1 jaje, sjeckani peršun, kurkumu, so, mljeveni biber i 1,5 dl bijelog vina.
Sve dobro izmiješati rukom i ostaviti 30 minuta da stoji, pa napraviti 28-30 komada ćuftica. Uzeti mladi krompir manje veličina (ako nemate manje, prepolovite veći krompir), oguliti i kuhati u vodi (od kad provri) 3 minuta. Ocijediti krompir, dodati jednu kašiku ulja, so, mljeveni biber i izmiješati.
U pouljenu posudu za pečenje redati u krug red ćuftica, red krompira – sječena strana da je dole.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Napraviti preliv: Izmiješati 2. kašike kisele pavlake, 1. kašiku paradajz pirea, 1 dl pavlake za kuhanje, 1 dl vode, so, mljeveni biber, sjeckanog peršuna i 2 prstohvata tucane paprike.
Poslije pečenja od 30 minuta preliti ćuftice i krompir sosom i peći još 15 minuta. Pečene posuti sjeckanim peršunom.

Nema komentara:

Objavi komentar