Sastojci :
- 250 gr mljevenog keksa
- 300 gr pečenih lješnika
- 100 gr maslaca
- 150 ml mlijeka
- 500 ml slatke pavlake ( iskorišteno za fil 400 ml, a 100 ml u glazuri )
- 700 gr kisele pavlake
- 100 gr šećera u prahu
- 150 gr mliječne čokolade ( može biti milka, noissete, ili sa lješnikom bilo koja )
- 100 gr crne čokolade + 100 gr za glazuru
Priprema :
Prvo pravimo koricu.
Pomiješati mljeveni keks i 150 gr mljevenih ili blendiranih lješnika.
Preliti sa otopljenim maslacem i promiješati.
Zatim uliti pola mlijeka pa promiješati, a zatim i ostatak. Miješati sve dok se sve ne sjedini i masa bude svuda jednaka.
Obruč prečnika 26cm uviti sa streč ( prijanjajuća ) folijom pa staviti na tacnu.
Istresti cijelu masu za koru i utisnuti na tacnu svuda jednako.
Za fil umutiti 400 ml slatke pavlake.
Posebno umutiti kiselu pavlaku i šećer u prahu.
Kiselu pavlaku dodati slatkoj i zajedno izmešati.
Zatim dodati otopljenu i prohladjenu mlečnu čokoladu.
Najbolje prvo otopiti obe čokolade pa dok umutite slatku i kiselu pavlaku one će se prohladiti.
Dodati mliječnu čokoladu pa promešati.
Zatim dodati samljevene ili blendirane napolitanke i samljevene ili blendirane lješnike, preostalih 150 gr.
Izmiješati sve zajedno pa dodati crnu čokoladu pa opet promiješati, sve dok se sve ne sjedini i postane jednako.
Istresti ceo fil preko kore i poravnati.
Izlomiti 100 gr crne čokolade pa je preliti vrelom slatkom pavlakom ( onih 100 ml ) i miješati dok se ne dobije glazura.
Preliti glazurom preko fila, polako sipajući je preko kašike ili lopatice da ne bi dobili rupu u filu.
Celu tacnu malo nagnuti levo pa desno, da se glazura svuda jednako rasporedi.
Dekoraciju uraditi po želji, može se samo posuti sijeckanim lješnicima, to je već vaš izbor, sve po želji.
Ostaviti da dostoji malo u frižideru, da se stegne, ukusi sjedine pa poslužiti.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar