utorak, 10. rujna 2019.

PILETINA U UMAKU OD AJVARA

Sastojci : 
Šolja = 250 ml
  • 3 komada pilećih prsa bez kože i kosti
  • 1.5 mala kašika soli
  • 1 mala kašika bijelog luka u prahu
  • 1 mala kašika talijanskog zaćina
  • 1/4 male kašike bibera
  • 1/4 male kašike Chilija tucanog
  • 1 mala kašika Slatke mljevene crvene paprike 
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
Umak :
  • oko 2 šolje ajvara (ja koristim ljuti)
  • 1.5 šolja vrhnja za kuhanje
  • sol po potrebi
Priprema : 
Piletinu izrezati na trake i pomiješati sa svim navedenim zaćinima i polovinom ulja.Ostaviti da odstoji u frižideru najmanje sat vremena ,a moze i preko noći.
Piletinu pržiti na zagrijanom ulju oko 4-5 minuta sa svake strane ili dok fino ne porumeni.Staviti na stranu.
Na ulje u kojem se pržila piletina dodati ajvar i sol i malo propržiti.
Zatim dodati vrhnje za kuhanje i kuhati na laganoj vatri desetak minuta.
Gotov umak preliti preko piletine.
Ja sam ovaj put kao prilog imala krokete od krompira,ali moze da se posluzi i uz pire krompir ili rižu.

Nema komentara:

Objavi komentar