Sastojci :
Šolja = 250 ml
- 3 komada pilećih prsa bez kože i kosti
- 1.5 mala kašika soli
- 1 mala kašika bijelog luka u prahu
- 1 mala kašika talijanskog zaćina
- 1/4 male kašike bibera
- 1/4 male kašike Chilija tucanog
- 1 mala kašika Slatke mljevene crvene paprike
- 1/2 šolje maslinovog ulja
Umak :
- oko 2 šolje ajvara (ja koristim ljuti)
- 1.5 šolja vrhnja za kuhanje
- sol po potrebi
Priprema :
Piletinu izrezati na trake i pomiješati sa svim navedenim zaćinima i polovinom ulja.Ostaviti da odstoji u frižideru najmanje sat vremena ,a moze i preko noći.
Piletinu pržiti na zagrijanom ulju oko 4-5 minuta sa svake strane ili dok fino ne porumeni.Staviti na stranu.
Na ulje u kojem se pržila piletina dodati ajvar i sol i malo propržiti.
Zatim dodati vrhnje za kuhanje i kuhati na laganoj vatri desetak minuta.
Gotov umak preliti preko piletine.
Ja sam ovaj put kao prilog imala krokete od krompira,ali moze da se posluzi i uz pire krompir ili rižu.
Nema komentara:
Objavi komentar