utorak, 10. rujna 2019.

KROFNE

Sastojci (4 osobe) :

- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 supena kašika šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
- ulje za prženje

PO ŽELJI:
topljena čokolada ili nutella
šećer u prahu

Priprema

U posudu nasuti brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto.

Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena.

Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta.

Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta.

Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni ( u pitanju su sekunde ), skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže ( opet su to sekunde ).
 Tako raditi sa svakom turom.
Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.

Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. A mogu se jednostavno uvaljati u šećer u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar