utorak, 10. rujna 2019.

CAR BAKLAVA

Sastojci :

- 4 kom jaja,
- 6 kašika šečera,
- 5 kašika brašna,
- 100gr čokolade,
- 250 gr mljevenih oraha,
- jedno pakovanje kora (375 gr).
- 125 gr putera (otopljenog) i
- 3 kašike ulja

Za zaljev:

-600 gr šečera i
-4 dl vode

Postupak:

- Prvo napravite zaljev. Stavite šečer i vodu da prokuha i ostavite neka kuha 5-6 min, zatim skinite sa vatre.
- Umutiti posebno bjelanca i zumanca sa po tri kašike šečera, pa umučeno sjediniti i dodati bračno, čokoladu, orahe. Sve dobro izmješati i ostaviti na stranu.
- Namazati sa malo putera ili ulja kalup veličine 20x30.
- Kore podjeliti na dva jednaka djela.
- Redati u kalup jednu po jednu koru i svaku poprskati sa mješavinom otopljenog putera i ulja.
- Kada se potroši polovina kora, onda ide fil, pa preko fila opet redanje kora, jedna po jedna i svaku poprskati mješavinom otopljenog putera i ulja.
- Kada je sve poredano, reckavim nozem isjeći baklavu uzduz, prekriti folijom i staviti da se peče.
- Peči na srednjoj temperaturi dok se malo zapeče pa je onda isjeći i poprijeko, vratiti da se peče dok fino porumeni.
- Kada je porumenila, zaliti je i ostaviti da se hladi i upije zaljev.
Ohlađenu poslužiti i uživati.

Nema komentara:

Objavi komentar