utorak, 10. rujna 2019.

TRILEĆE KOLAČ SA DOMAĆOM KARAMEL KREMOM ILI ŠLAGOM I VOČEM

Za biskvit :

- 7 jaja
- 80 g šećera
- 200 g brašna
- ½ praška za pecivo

Za preljev od mlijeka (ukupno 1500 ml tekućine) :

- 800 ml običnog mlijeka
400 ml slatkog vrhnja
- 300-400 ml kondenziranog mlijeka

Za oko 300 ml domaćeg kondenziranog mlijeka (u slučaju da ga nemate gdje kupiti):

- 400 ml punomasnog mlijeka
- 120 g šećera
- 1 vrhom puna kaškica praška za pecivo
- 2 vrhom pune kaškice gustina/škroba

Za premaz - domaći karamel :

- 200 g šećera
- 2 kašike vode
- 250 ml mliječnog slatkog vrhnja (ne biljno!)
- 20 g maslaca
- prstohvat soli

Za premaz (druga i manje slatka varijanta) :

- 500 ml slatkog vrhnja
- voće po želji

Priprema biskvita :
  • Jaja podijelite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke skupa sa trunčićem soli istucite u čvrsti snijeg. Kad su bjelanjci poprimili čvrstu konzistenciju, počnite postepenim dodavanjem šećera.
  • U snijeg ručno i najbolje pomoću metlice za snijeg umiješajte jedan po jedan žumanjak a zatim i prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Miješajte laganim pokretima kako smjesa nebi previše izgubila na volumenu.
  • Kalup od ca. 20 x 30 cm obložite pek papirom pa ulijte i ravnomjerno raspodijelite smjesu za biskvit.
  • Pecite između 25 i 30 min na 180 stepeni u zagrijanoj rerni.
  • Pečeni biskvit izvadite iz rerne i odmah i iz kalupa. Skinite korišteni pek papir pa vratite biskvit sa donjom stranom prema gore u kalup (mekana strana prema gore).
  • Ostavite ga jedno 15 min da se ohladi pa ga pomoću viljuške izbockajte na više mijesta.

Priprema preljeva od mlijeka:
  • Pomiješajte sve tri vrste mlijeka. Ovom miješavinom natopite ohlađeni biskvit i ostavite jedno pola sata na sobnoj temp. da upije tekućinu. Ukoliko nemate kondenzirano mlijeko za kupiti, napravite domaće po slijedećem receptu.
Priprema domaćeg kondenziranog mlijeka:
  • Od mlijeka oduzmite 6 kašika i pomiješaje ih sa praškom za pecivo i gustinom.
  • Preostalo mlijeko skupa sa šećerom stavite da prokuha. Zatim smanjite vatru na 4-5 od 9 stepeni i kuhajte jedno 5-8 min.
  • U vrelo mlijeko sipajte miješavinu mlijeka, praška za pecivo i gustina. Mlijeko sada počinje da se zgušnjava i da pomalo mijenja boju u žućkastu.
  • Kuhajte ga još jedno 5 min na umjerenoj vatri. Zatim ga saspite u čiste staklenke i ostavite prvo na sobnoj temperaturi a zatim u frižideru da se ohladi.
  • Mlijeko se još malo zgusne tokom hlađenja tako da ga ne morate predugo kuhati, kako vam nebi zagorjelo.
  • Ovo mlijeko možete koristiti za ovaj kolač ali i kao dodatak kafi ili čaju.


Karamel krema :
  • Šećer i vodu stavite u šerpicu i zagrijte na srednjoj vatri (6-7 od 9) dok se ne istopi i poprimi zlatnožutu boju.
  • Šerpu sklonite sa vatre i umiješajte maslac a zatim vratite na vatru pa umiješajte toplo slatko vrhnje (zagrijte ga u mikrovalnoj ili na šporetu) i prstohvat soli.
  • Ostavite da se krčka na umjerenoj temperaturi (5 od 9) oko 5 min dok se malo ne zgusne.
  • Gustoća i boja karamela zavise od dužine kuhanja.
  • Ovom mjerom ćete dobiti oko 300 g karamel kreme koju možete vrelu sasuti u čiste staklenke, malo ohladiti pa držati u frižideru. Kad vam zatreba, malo je zagrijte u mikrovalnoj ili na blagoj vatri na šporetu. Idealna je kao preljev za sladoled, kao dodatak kremama ili za usavršavanje palačinki.
  • Gotovu kremu, koju želite da koristite za kolač, prekrijte prozirnom folijom i ostavite malo da se ohladi i zgusne pa je pomoću kašike ili kista nanesite na površinu kolača.
  • Kolač stavite u frižider na hlađenje na najmanje 2-3 sata. Trilece servirajte što hladnijeg.
    v

Nema komentara:

Objavi komentar