Za biskvit :
- 7 jaja
- 80 g šećera
- 200 g brašna
- ½ praška za pecivo
Za preljev od mlijeka (ukupno 1500 ml tekućine) :
- 800 ml običnog mlijeka
- 400 ml slatkog vrhnja
- 300-400 ml kondenziranog mlijeka
Za oko 300 ml domaćeg kondenziranog mlijeka (u slučaju da ga nemate gdje kupiti):
- 400 ml punomasnog mlijeka
- 120 g šećera
- 1 vrhom puna kaškica praška za pecivo
- 2 vrhom pune kaškice gustina/škroba
Za premaz - domaći karamel :
- 200 g šećera
- 2 kašike vode
- 250 ml mliječnog slatkog vrhnja (ne biljno!)
- 20 g maslaca
- prstohvat soli
Za premaz (druga i manje slatka varijanta) :
- 500 ml slatkog vrhnja
- voće po želji
Priprema biskvita :
- Jaja podijelite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke skupa sa trunčićem soli istucite u čvrsti snijeg. Kad su bjelanjci poprimili čvrstu konzistenciju, počnite postepenim dodavanjem šećera.
- U snijeg ručno i najbolje pomoću metlice za snijeg umiješajte jedan po jedan žumanjak a zatim i prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Miješajte laganim pokretima kako smjesa nebi previše izgubila na volumenu.
- Kalup od ca. 20 x 30 cm obložite pek papirom pa ulijte i ravnomjerno raspodijelite smjesu za biskvit.
- Pecite između 25 i 30 min na 180 stepeni u zagrijanoj rerni.
- Pečeni biskvit izvadite iz rerne i odmah i iz kalupa. Skinite korišteni pek papir pa vratite biskvit sa donjom stranom prema gore u kalup (mekana strana prema gore).
- Ostavite ga jedno 15 min da se ohladi pa ga pomoću viljuške izbockajte na više mijesta.
Priprema preljeva od mlijeka:
- Pomiješajte sve tri vrste mlijeka. Ovom miješavinom natopite ohlađeni biskvit i ostavite jedno pola sata na sobnoj temp. da upije tekućinu. Ukoliko nemate kondenzirano mlijeko za kupiti, napravite domaće po slijedećem receptu.
Priprema domaćeg kondenziranog mlijeka:
- Od mlijeka oduzmite 6 kašika i pomiješaje ih sa praškom za pecivo i gustinom.
- Preostalo mlijeko skupa sa šećerom stavite da prokuha. Zatim smanjite vatru na 4-5 od 9 stepeni i kuhajte jedno 5-8 min.
- U vrelo mlijeko sipajte miješavinu mlijeka, praška za pecivo i gustina. Mlijeko sada počinje da se zgušnjava i da pomalo mijenja boju u žućkastu.
- Kuhajte ga još jedno 5 min na umjerenoj vatri. Zatim ga saspite u čiste staklenke i ostavite prvo na sobnoj temperaturi a zatim u frižideru da se ohladi.
- Mlijeko se još malo zgusne tokom hlađenja tako da ga ne morate predugo kuhati, kako vam nebi zagorjelo.
- Ovo mlijeko možete koristiti za ovaj kolač ali i kao dodatak kafi ili čaju.
Karamel krema :
- Šećer i vodu stavite u šerpicu i zagrijte na srednjoj vatri (6-7 od 9) dok se ne istopi i poprimi zlatnožutu boju.
- Šerpu sklonite sa vatre i umiješajte maslac a zatim vratite na vatru pa umiješajte toplo slatko vrhnje (zagrijte ga u mikrovalnoj ili na šporetu) i prstohvat soli.
- Ostavite da se krčka na umjerenoj temperaturi (5 od 9) oko 5 min dok se malo ne zgusne.
- Gustoća i boja karamela zavise od dužine kuhanja.
- Ovom mjerom ćete dobiti oko 300 g karamel kreme koju možete vrelu sasuti u čiste staklenke, malo ohladiti pa držati u frižideru. Kad vam zatreba, malo je zagrijte u mikrovalnoj ili na blagoj vatri na šporetu. Idealna je kao preljev za sladoled, kao dodatak kremama ili za usavršavanje palačinki.
- Gotovu kremu, koju želite da koristite za kolač, prekrijte prozirnom folijom i ostavite malo da se ohladi i zgusne pa je pomoću kašike ili kista nanesite na površinu kolača.
- Kolač stavite u frižider na hlađenje na najmanje 2-3 sata. Trilece servirajte što hladnijeg.
Nema komentara:
Objavi komentar