utorak, 10. rujna 2019.

TORTA OD ČOKOLADNOG MUSA I LJEŠNIKA

SASTOJCI

za sloj od lješnika :

- 100g šečera
- 50g putera
- 1 kesica vanil šečra
- 180g mljevenih lješnika
- 1/2 kesice praška za pecivo 
- 1 jaje
- 60ml mlijeka od 1,6%mm

za sloj od čokoladnog musa :

- 3 listila želatina
- 50g putera
- 90g crne čokolade
- 4 jajeta (odvojiti zumanca od belanaca)
- 50g šečera - 120ml slatke pavlake 

za dekoraciju :

- 50g šečera - 30g cijelih lješnika

Priprema:
1. Najprije zagrijati rernu na temperaturu od 150 stepeni (funkcija ravnomernog kruženja vazduha kroz rernu) ili 170 stepeni (ukoliko rade gornji i donji grejač rerne). Mikserom kremasto umutiti puter sa šečerom. Zatim dodati vanil šečer, mljevene lješnike, prašak za pecivo, jaje i mlijeko. Podmazati okrugli kalup sa skidajucim dnom (precnik 24cm), pa u njega izrućiti smijesu. Sloj od lješnika peći oko 30 minuta, pa pustiti da se ohladi.
2. Za mus omekšati želatin u hladnoj vodi. Istopiti puter sa čokoladom, pa kad se malo ohladi dodati žumanca i ponovo sve umutiti. Bijelanca umutiti u čvrst sneg, pa iz par puta dodati šećer i ohladiti. Sada umutiti i slatku pavlaku, pa zajedno sa bijelancima dodati ohlađenoj čokoladnoj smijesi. Mus rasporediti po sloju od lješnika, pa tortu vratiti u frižider na najmanje 2h.
3. Za dekoraciju u manjoj šerpi prokuhati 50g šečera sa 25ml vode. Dodati lješnike, sastojke promijesati i kuvati dok šećer ne poprimi karamel-braon boju. Smijesu zatim izliti na papir za pečenje, pa uz pomoč dve viljuske brzo razvojiti lješnike i ostaviti da se ohlade. Tortu ukrasiti karamelizovanim lješnicima, a prema želji posuti i kakao prahom.

Prijatno! 

Nema komentara:

Objavi komentar