Sastojci:
Za koru:
- 6 bijelanaca
- 5 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 150 ml mlijeka
- 5 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 150 ml mlijeka
Krem:
800 ml mlijeka6 žumanaca
7 kašika šećera
8 kašika brašna
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
i 200 ml slatke pavlake, pavlake za šlag ili 2 kesice šlaga u prahu
Priprema:
Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.
Umutiti bijelanca sa 5 kašika šećera da se dobije gusta i sjajna pjena.
Dodati zatim brašno i umiješti sve zajedno da nema grudvica.
U pleh dimenzija 30 x 20 cm staviti papir za pečenje pa istresti bijelanca i poravnati.
Staviti da se peče izmedju 15 i 20 minuta zavisno od rerne i struje. Ja sam pekla 19 minuta.
Dok se kora peče pripremamo fil.
Žumancima dodati preostali šećer i brašno pa naliti malo hladnog mlijeka i dobro izmešati, opet da nema grudvica.
Ostatak mlijeka staviti da provri za zakuhati razmućena žumanca i miješati dok se ne zgusne.
Skuhan “puding” prebaciti u drugu posudu, veću i prekriti folijom ili kesom.
Ostaviti da se ohladi.
Pečenu koru izvaditi sa papirom iz pleha, ostaviti minut-dva da se prohladi pa skinuti papir i vratiti koru u pleh.
Preliti koru odmah sa 150ml mlijeka i ostaviti da kora upije i ohladi se.
Kada su se i fil i kora ohladili umutiti pjenasto omekšali margarin sa šećerom u prahu.
Izmutiti malo fil pa dodati pola margarina ili maslaca pa sve umutiti zajedno.
Dodati zatim ostatak i sve sjediniti.
Koru staviti na tacnu pa naneti ceo fil i poravnati.
Umutiti slatku pavlaku pa i nju nanijeti na kolač.
Ostaviti da se dobro ohladi pa ledeni šnite poslužiti.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar